Melike Şimşek
Çok sevdiğim Oscar Wilde, “tanımlamak sınırlamaktır” demiş yine çok sevdiğim Dorian Grey adlı kitabında. Kendimi sınırlamadan tanımlayacak olursam; İstanbul’da doğdum. Psikoloji okumak tek hedefimdi çünkü her türlü insan davranışı dikkatimi oldukça çekiyor.
Hem kendimi hem diğerlerini anlamanın güzel bir yolu diye düşünerek İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne girdim. Mezun olur olmaz psikologluk yapmaya başlamadım tabii, kendimi hiç hesapta yokken medya sektöründe buldum. Doğuş Yayın Grubu kanallarında havalı bir title ile (kreatif editör) işe başladım. Prof. Dr. Üstün Dökmen’in programında asistan olarak çalıştım.
Sonra başka sulara yelken açmaya karar verdim. Bir yandan klinik becerilerimi geliştirmek adına 2 yıl boyunca her hafta sonu Fatih Belediyesi’nde kadınlara ücretsiz psikososyal destek veren Umut Evi Projesi’nde gönüllü psikologluk yaptım. Bir yandan da profesyonel olarak IPSOS Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Nöropazarlama Departmanı’nda araştırmacı olarak çalıştım. Bu kapıyı bana açan da sevgili bloğum Truva İneği oldu. Gönlümde yatan klinik psikoloji aşkını ise Adalet Bakanlığı’na bağlı merkezlerde kalan sokak çocukları ile gönüllü olarak yürüttüğüm bireysel seanslar ve grup terapilerle canlı tuttum.
Derken tamamen klinik psikolojiye yönelmek istediğim için yüksek lisans yapmaya karar verdim, Queen Mary University of London’dan kabul alınca Londra’ya gittim. Burada Mental Health: Psychological Therapies (Ruh Sağlığı: Psikolojik Terapiler) alanında “Doğum Sonrası Depresyonun Psikodinamik Risk Faktörleri” üzerine yazdığım tezimle yüksek lisansımı bitirdim.
Türkiye’ye döndüğümde bugün çalışmaktan çok zevk aldığım alanlardan biri olan bağımlılık ile tanıştım. Sayısı 105’i bulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM)’nin kuruluşunda yer aldım. Psikologluktan koordinatörlüğe, bölge sorumluluğundan Türkiye’deki ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tüm merkezlerin klinik direktörlüğüne kadar A’dan Z’ye tüm rollerde bulundum. 500’ü aşkın psikolog ve sosyal hizmet uzmanının eğitim süreçlerinden sorumlu oldum. Son yıllarda da tüm merkezlerin klinik danışmanlığını ve uzmanların süpervizyon süreçlerini yürüttüm.
Bağımlılıkla ilgili pek çok uluslararası eğitim aldım. Amerika’da bulunan Linking Human Systems çatısı altında verilen, bağımlılığa müdahale, aile görüşmeleri ve travma başta olmak üzere psikolojik sorunlara yaklaşım alanlarında kapsamlı bir protokol sunan ARISE eğitimini tamamladım.
1 yıl boyunca önemli bir Avrupa Birliği projesinde bağımlılık uzmanı olarak çalıştım. Türkiye’de cezaevlerinde ve denetimli serbestliklerde sunulan bireysel görüşme programlarının ve grup terapi programlarının geliştirilmesine katkıda bulundum. Bu projedeki en önemli katkım merkezlerde görevli personel için geliştirdiğim Kendine Yardım Programı oldu. Alanda çalışanların yaşadığı tükenmişlik, travmatik stres, iş-yaşam dengesinde bozulma gibi alanlarda kendi kendilerini iyileştirebilecek müdahalelerden oluşan bir program hazırladım.
Birleşmiş Milletler’in Viyana Ofisi’nde 1 haftalık Motivasyonel Görüşme Tekniği Eğitici Eğitimi’ne katıldım. Ardından Motivasyonel Görüşme’nin merkezi olan Motivational Interviewing Network of Trainers’ın (MINT) Amerika’da gerçekleşen Eğitici Eğitimi’ni tamamladım Türkiye’deki sayılı MINT üyelerinden biriyim.
Akademik kariyerimin ilk adımlarını İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde attım. Burada İngilizce ve Türkçe tıp öğrencilerine psikoloji ve sağlık iletişimi gibi konularda dersler verdim. Ardından Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve İstanbul Kent Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans bölümlerinde ders verdim. Bir yandan ders almaya da devam ediyorum, halen doktora öğrencisiyim.
Bütün bunların yanı sıra tam bir gezginim…
MELİKE ŞİMŞEK