Ama açık sözlü birisiniz, değil mi? Bunu hemen anlamıştım. Yedi yıldır her tür insan gördüm burada, onun için, bilirsiniz ya… Kolayca açılan da vardır, açılmayan da. Siz, siz açıksınız. Ya da daha doğrusu, istediğiniz zaman açılabiliyorsunuz, değil mi?

– Peki, insan açılınca ne oluyor ki?

………..

– İyileşiyor!

İmkansızın Şarkısı, Haruki Murakami

Psikolog

Klinik psikoloji alanında Motivasyonel Görüşme Tekniği, Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Çözüm Odaklı Terapi, Farkındalık (Mindfulness) Temelli Uygulamalar ve EMDR eğitimlerini tamamladım.

Motivasyonel Görüşme Tekniği, davranış değişikliği gerektiren her alanda kullanılan işlevsel bir teknik. Bu alanda Türkiye’deki eğitmenlerden biriyim ve Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT) üyesiyim. Her sene düzenlenen MINT Forumunun daimi katılımcılarından biriyim.

Şema Terapi alanında uzun bir süre süpervizyonlarım devam etti. Halen anksiyete bozukluğu, borderline ve narsistik kişilik bozuklukları ve farklı ruhsal bozukluklarla çalışırken bu yaklaşımı kullanıyorum. Şema terapiyi özellikle insanların kendi tanıması, tekrarlayan zarar verici davranışlarıyla ilgili farkındalık kazanmaları amacıyla kullandığım önemli bir yaklaşım olarak görüyorum.

Şema Terapi alanında grup eğitimimi de alanın duayenlerinden Joan Farrell ve Ida Shaw’dan alma fırsatım oldu. Grubun iyileştirici gücü şema terapi teknikleriyle birleştiğinde ortaya harika sonuçlar çıktığını söyleyebilirim.

Kısaca, klinik yaklaşımımı eklektik olarak tanımlıyorum.

Uygulama alanlarımı ise şu şekilde özetleyebilirim:

  • Bağımlılık (alkol, uyuşturucu kumar ve internet bağımlılığı)
  • Eş bağımlılık – nam-ı diğer ilişki bağımlılığı da denebilir. Partneri, eşi, sevgilisi, anne-babası veya evladı için kendini feda eden, ihtiyaçlarını ikinci plana atan, varlığını ancak bir başkasının varlığıyla tanımlayan kişilerle eş bağımlılık çalışmak özellikle ilgilendiğim alanlardan biri.
  • Depresyon
  • Anksiyete bozukluğu
  • Borderline kişilik bozukluğu
psikolojik tedaviler